Sveriges største avis med krass kritikk av olje-Norge

  1096

  I en lederartikkel som ble postet noen få timer før valglokalene stengte i Norge på mandag kveld, stiller svenske Expressen spørsmålet: “Om ikke rike Norge skal slutte å lete etter olje, hvem skal da gjøre det?”

  Faksimile av Expressens oppslag/leder.

  Tittelen på saken er “Norge må slutte med sitt oljemisbruk”.

  Avisen tar blant annet utgangspunkt i at Miljøpartiet De Grønne for første gang så ut til å komme over sperregrensen på 4 prosent i valget, noe som senere på kvelden viste seg ikke å slå til. Men Expressen har merket seg kravet fra MDG om å stanse leting etter mer olje og gass og fase ut oljevirksomheten i løpet av 15 år.

  Annonse

  Les hele lederen på Expressens nettsider.

  Oljepengene har gitt norske politikere en lett reise, mener Expressen, og peker på at Norge bare behøvde å forsyne seg litt mer av oljefondet for å demme opp for problemene da oljeprisen falt dramatisk.

  “Hadde det ikke vært for det tilskuddet ville Norge hatt et underskudd på over 6 prosent av BNP i fjor  – mer enn dobbelt så mye som er tillatt i eurosonen”, skriver den usignerte lederkommentatoren.

  “The good guys”

  Klimaeffektene av olje- og gassvirksomheten gjør at stortingsvalget i Norge er et skjebnevalg, mener avisen, og viser til klimaspørsmålet er den viktigste grunnen til at oljeutvinningen møter stadig sterkere motstand også innad i Norge. Nordmennene er vant med å være “the good guys” med fredsprisutdeling og god FN-standing. Da klinger det dårlig at vi pumper olje og gass med bidrag til CO2-utslipp, selv om vi ligger langt framme på både karbonfangst og lagring og på elbil-utbredelse, synes å være avisens oppfatning.

  “Hvem – om ikke Norge?”

  Avslutningsvis skriver Expressens leder:

  – Klimaforskerne er enige; vi har ikke en sjanse til å klare togradersmålet om vi brenner opp all olje, gass og kull som hviler i bakken. Men hvis ikke engang Norge – et av verdens rikeste land med et oljefond på 8.000 milliarder kroner – tenker å slutte å lete etter olje, hvem kan da ventes å gjøre det?


  Ill.foto: Pixabay