Vi kjøper stadig mer økomat

0
27

I første halvår 2017 ble det solgt 14 prosent mer økomat i norske butikker enn tilsvarende periode for 2016.

Nesten 2,5 milliarder kroner ble brukt på kjøp av økologiske matvarer i hele 2016.

Tallene er fra Landbruksdirektoratets halvårsrapport om produksjon og omsetning av økologiske landbruksvarer.

Selv om bare en liten del av den totale økologiske varemengden er produsert i Norge, noteres det økning i økoproduksjonen også, i alle fall for en del vekster.

Ifølge Agropub ble det produsert 22 % mer korn, erter og oljefrø i 2016, sammenlignet med året før, totalt nesten 15 000 tonn. Særlig var økningen stor for mathvete, hvor produksjonen var 1 112 tonn i 2016. Østfold og Nord-Trøndelag er to fylker hvor det dyrkes mye økologisk korn.

Blant grønnsakene økte potet, tomat, rødbeter, hvitkål, brokkoli og stilkselleri med mellom 50 og 100 prosent. Kvantumsmessig er gulrot den største økologiske frilandsgrønnsaken, mens rapidsalat har størst andel norsk produksjon, med 34 prosent.

Økologiske epler økte med 68 % i fjor, til mer enn 100 tonn, og plommer økte med 138 tonn, til 50 tonn.