(ANNONSE) Gjennom et langt liv var engelske John Seymour (1914 – 2004) forfatter eller medforfatter av mer enn 40 bøker. De fleste av bøkene er knyttet til livet på landsbygda, håndverk, sjølberging, hagebruk og økologi. Han kritiserte  industrialisme, urbanitet og forbrukerkultur.

Annonse

Den største suksessen hadde Seymour med boka “The Complete Book of Self-Sufficiency”, som er solgt i minst 700.000 eksemplarer over hele verden. Den er fortsatt i salg, mer enn 40 år etter første gangs utgivelse. Boka befestet Seymours rolle som guruen for alle med sjølbergingsambisjoner.

På norsk har det kommet fire bøker av Seymour, hvorav “Melk og honning” er den eneste som er å få kjøpt i dag. Originaltittelen er “The Fat of The Land”, og boka er beretningen om hvordan John og kona Sally (og de etterhvert fire ungene) litt tilfeldig ramler inn i sjølbergingens tilværelse da de får leie seg et lite småbruk i Suffolk i Sør-England, The Broom.

Året er 1960.

Mye av grunnen til at bøkene til John Seymour er blitt så populære er hans fargerike og kontante skrivestil, ispedd mye humor. Men like viktig er det at han demonstrerer store kunnskaper om det han skriver om.

Her kan du lese et utdrag fra “Melk og honning” (hvor ei ku nå har blitt en del av livet på småbruket):

“Jeg hadde melket kuer som liten, men ikke siden da. Sakte, men sikkert kom følelsen tilbake, men det å melke ei ku, særlig Brownie som er vanskelig å melke (Jersey-kuer har en tendens til å ha “trege” spener) er slitsomt. Det er en vanskelig jobb. Seinere har jeg sjøl lært flere andre å melke, og jeg har funnet ut at det fins bare én god måte å lære vanskelige ting på, og det er at du er nødt. Jeg melket Brownie fordi jeg var nødt til å melke henne. Jeg tror ikke det fins noen annen måte å lære å melke ei ku på. Du må bare sitte der, til det blir vanskelig ikke å la svetten på øyenbrynene dryppe ned i spannet – og kua har spist opp fôret du gav henne for å holde seg rolig, hun blir urolig, slår deg (hardt) i ansiktet med den stive, gamle halen, vrir på seg, sparker i bøtta mens du fomler, og håndleddene og underarmene dine blir numme, og bare én ting gjør at du holder ut – det at du vet at kua må melkes til siste dråpe i hver spene, og at det er du som må melke henne. Det er ingen vits i å rope på Vårherre. Han kommer ikke ned og hjelper til. Du er alene – med ei ku.

Men når du har lært å melke komfortabelt, noe du gjør omtrent på ei uke, blir det en trivelig jobb. Nå gleder jeg meg både til morgenmelkinga og kveldsmelkinga. Vi har fått noe som føles som et vennskap, kua og jeg; hodet mitt hviler mot flanken hennes og jeg kryster i vei, en koselig lyd høres når strålen spruter opp i den skummende bøtta, og jeg kan la tankene fare og få ting på plass og kanskje lure på hva vi har til middag. Om vinteren er det mørkt og kaldt ute, men inne i fjøset er det varmt, og stormlykta kaster fine skygger rundt om i rommet. Hele jobben tar kanskje ti minutter – morgen og kveld.

Økonomien i det hele er obskur, og jeg vil utfordre all verdens regnskapsførere til å finne ut av den. For det første ville en økonom si at arbeidet var den viktigste posten. Men hvordan skal du måle verdien av et arbeid som du liker å gjøre? Det er der jeg tror all regnskapsføring tryner – rett i bakken. En økonom vil si at en times arbeid er verdt hundre kroner – eller femti kroner. Eller hva som helst. Men sett at arbeideren liker det han gjør? Da vil han gjøre det gratis. Hvis jeg skulle ha jobbet i et reklamebyrå, ville jeg ha verdsatt arbeidet mitt til ikke hundre kroner, eller femti, men en million kroner i timen. Minst. For det er omtrent den verdien jeg vil sette på en time av livet mitt, når jeg vet at livets timer er begrenset. Men når jeg melker Brownie sløser jeg ikke med tida. Jeg nyter den. Og derfor ønsker jeg heller ikke å bruke tida mi på hva som helst.”


Vil du lese mer? Du kan få kjøpt boka her:

KR. 250,- til 506524

 

Du kan også overføre direkte til konto 1254.62.71976. Da sender vi boka til deg i posten, portofritt. Du må i tillegg sende en e-post til kf@naturpress.no der du skriver ditt navn og postadresse. Beregn noen få dagers postgang. 

God lesefornøyelse!