Klima- og miljøminister Ola Elvestuen ryddet søppel i Alnaelva under strandryddedagen 2019. Forbudet mot engangsplast vil omfatte engangsbestikk og -tallerkener, spisepinner, sugerør, q-tips og rørepinner. Foto: Martin Lerberg Fossum.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Klima- og miljøministeren varsler i forbindelse med strandryddedagen at Norge vil starte arbeidet med et forbud mot engangsplast umiddelbart.

Forbudet vil omfatte engangsbestikk og -tallerkener, spisepinner, sugerør, q-tips og rørepinner. Det betyr at dette kan bli den siste sommeren for engangsbestikk i plast.

– Plast i naturen gjør enorm skade på dyr, fugl og fisk. Folk legger ned en formidabel innsats for å rydde opp, men for virkelig å løse problemet må vi stanse tilførselen av ny plast. Da er forbud rett vei å gå. Plastproduktene vi nå skal forby er unødvendige, og det finnes mer miljøvennlige alternativer, sier Elvestuen i en melding på KLDs hjemmesider.

Forbudet vil basere seg på regelverk i EU som blir vedtatt snarlig. For å sikre raskest mulig fremdrift i arbeidet vil klima- og miljøministeren sette i gang forberedelsene i Norge umiddelbart.

– Vi ser ingen grunn til å vente på at EU vedtar regelverket, og starter derfor arbeidet med å lage et regelverk allerede nå, sier Elvestuen.

Forbudet kan tre i kraft relativt raskt etter at forskriften har vært på høring og er vedtatt.

Klima- og miljøministeren varsler også tiltak rettet mot de engangsartiklene av plast som ikke omfattes av forbudet.

– Vi ser på hva vi kan gjøre med engangsproduktene som det ikke er grunnlag for å forby i dag, men der det likevel er nødvendig med tiltak for å redusere miljøkonsekvensene. Dette gjør vi i tett dialog med næringslivet og miljøorganisasjoner. Vi setter nå ned en arbeidsgruppe, med representanter fra næringslivet og miljøorganisasjonene, som skal komme med forslag til samarbeid, som grunnlag for en avtale om de produktene som ikke skal forbys. Første frist for dette arbeidet er 15. september i år, sier Elvestuen.


 

- Annonse -