Erna Solberg blir bedt om å trekke tilbake de nye oljelisensene. Fotocollage: Naturpress / regjeringen-no / Wikimedia Commons.

Tirsdag lanserte olje- og energiminister Sylvi Listhaug 69 nye oljelisenser gjennom TFO 2019. Greenpeace ber nå Solberg stanse de nye oljelisensene. Natur og Ungdoms nye leder Therese Hugstmyr Woie er rasende.

På Oljeindustripolitisk Seminar 2020 i Sandefjord lanserte Listhaug 69 nye oljelisenser gjennom TFO-ordningen. Greenpeace mener de nye lisensene strider med Norges forpliktelser til Parisavtalen.

– Som Solberg poengterte i nyttårstalen sin, er 2020 det året Parisavtalen blir gjeldende. Det er da skammelig at noe av det første Norge gjør, er å kaste nye oljelisenser etter den klimafiendtlige oljeindustrien, sier Halvard Raavand, kampanjeleder i Greenpeace Norge.

Ber Solberg om å trekke tilbake lisensene

Annonse

Greenpeace ber nå Solberg om å trekke tilbake de nye oljelisensene, for å vise at Norge tar Parisavtalens forpliktelser på alvor.

– Det burde være unødvendig å minne Solberg på at Norge har forpliktet seg til å gjøre det vi kan for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Verden har allerede funnet mer olje enn vi kan forbrenne, og vi ber derfor Solberg skrote de nye oljelisensene, sier Raavand.

Utdelingen innebærer 69 nye oljelisenser i Barentshavet. Greenpeace påpeker at Riksrevisjonen så sent som i fjor rettet kritikk mot oljevernberedskapen i nord.

– At regjeringen fortsetter å pøse ut nye oljelisenser i nord når oljevernberedskapen der oppe er sviktende, viser bare at de setter profitt foran både klima og sårbar natur, sier Raavand.

“Drittlei av hensynsløse oljetildelinger”

Natur og Ungdom reagerer minst like sterkt på lisenstildelingene.

– Amazonas brenner, Australia brenner, Jølster raser, stormene herjer, vi er langt inne i klimakrisa, men gang på gang overkjører regjeringen miljøfaglige råd og deler ut nye oljelisenser, raser Therese Hugstmyr Woie, nyvalgt leder i Natur og Ungdom.

– Det siste året har tusenvis av ungdommer streiket skolen fordi vi frykter for framtida vår. Hovedkravet har vært stans i ny oljeleting. Stikk i strid durer regjeringen på med klimafiendtlig olje i våre viktigste havområder, fortsetter Woie.

– Blir enda vanskeligere å omstille nå

Hun mener regjeringen er på bærtur når den deler ut så mange nye lisenser for å opprettholde samme høye utvinningstempo i Norge.

– Dette gjør oss avhengige av olje og gass i mange tiår framover, og gjør omstillinga enda mer forsinka, enda dyrere, og enda vanskeligere å gjennomføre, sier Woie.