Laster Hendelser

« All Hendelser

  • Beklager. Denne hendelse har allerede funnet sted.

Broen til framtiden 2018

mars 9 | 09:00 - 16:00

Gjennom rapporten «100 000 klimajobber» har vi vist at et grønt skifte er gjennomførbart, med mindre samfunnsøkonomiske utfordringer enn det som ofte forespeiles. På konferansen 2018 får du et nærmere innblikk i framtidens arbeidsplasser, og vi kan love deg både faglig og spirituelt påfyll til å fortsette klimakampen.

Bakteppet for konferansen er Broen til framtidens konkrete krav: en politisk styrt omstilling som skaper 100 000 klimajobber – og gir rom for å bremse oljeutvinninga.

Konferansen er gratis, og det blir enkel servering.

MELD DEG PÅ KONFERANSEN VIA SKJEMAET NEDERST PÅ SIDEN

Gå til Facebook-arrangementet

PROGRAM
09:00

Pål Moddi Knutsen og Halvor Kjærås fremfører et fagkunstnerisk famlverk om prosessindustrien og energispørsmål

09:15

Veiviser for en bærekraftig brobygging – innlegg ved Arne Johan Vetlesen, filosofiprofessor ved Universitetet i Oslo. Panelsamtale/talanoa-dialog om tre grunnleggende spørsmål, som selve verdigrunnlaget for Broen til framtiden: Hvor er vi? Hvor skal vi? Hvordan kommer vi dit? Med i samtalen er Samantha Smith fra Just Transition, Liv Anna Lindmann fra Rethinking Economics Norge og Paul Erik Wirgenes, avdelingsdirektør i Kirkerådet, i tillegg til Arne Johan Vetlesen. Ordstyrer: Andreas Ytterstad.

09:30
09:45
10:00

De som bygger det nye Norge v/ Silvija Seres, President i Polyteknisk forening. Seres står bak podcastserien «De som bygger det nye Norge», der hun intervjuer ledere fra de altfor lite kjente, norske industrielle suksesser.

10:15
10:30

Framtidens arbeidsliv: Hva skal Norge satse på og hvordan skal vi få til omstillingen? Torgeir Vestre, nestleder i Natur og ungdom, Sahar Azari, leder i NTL ung, Dagfinn Svanøe, leder i El og IT ungdom, Idunn Lavik, Changemaker, Victoria Ariel Bjørnestad, leder i Naturviterstudentene. Kjersti Barsok (NTL) leder samtalen.

10:45
11:00

Lunsj

11:15
11:30
11:45
12:00

Parallellsesjoner – Vi tilbyr fire sesjoner som holdes parallelt i ulike saler. Se under.

12:15
12:30
12:45
13:00
13:15
13:30
13:45

Pause med snacks

14:00
14:15

Kortreist og improvisert underholdning med Impro Neuf

Er en rettferdig omstilling fra olje mulig? Nasjonalt og globalt? Hva er klimarettferdighet? Hvem skal la oljen ligge? Hva slags rettferdige løsninger og krav forener både nasjonale og globale hensyn? Kan vi få oljearbeidere og folk som ellers måtte tenke at velferdsstaten står og faller på en forlengelse av det norske oljeeventyret, med på løsninger og krav? Panelsamtale med Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, Anne Karin Sæther, forfatter av boka «De beste intensjoner. Oljelandet i klimakampen», Are Tomasgard, LO, Jan Olav Andersen, forbundsleder i El og IT forbundet og Hilde-Marit Rysst, forbundsleder i Safe

Avslutning, Mette Nord, forbundsleder i Fagforbundet

14:30
14:45
15:00
15:15

Parallellsesjoner

Naturens rolle

«Det er ingen jobber på en død planet», sa lederen i den internasjonale fagbevegelsen på Broen til framtiden for to år siden. I denne sesjonen skal vi se på noe av det fantastiske naturen gir oss.

Å reise er å leve

Hvor og hvordan skal vi reise i framtiden? Kan vi komme oss til København på under en time? Og hvordan kan vi få utslippsfri transport?

Klimapolitikk – By og land hand i hand eller mann mot mann?

En uformell gjennomgang av valgresultatet viser en tydelig tendens til at klima var viktigere for folk i de store byene enn i distriktene. Senterpartiet brukte utrykket «urban klima-elite». Med dette som bakteppe ønsker vi å belyse følgende problemstillinger: Er det politikken eller retorikken som feiler? Trenger vi mer skreddersydde tiltak, både for by og land? Hvordan kan vi lage en klimapolitikk som bygger bro over sentrum-periferi-dimensjonen? Hvordan kan landets innbyggere jobbe opp mot lokale beslutningstakere for å inspirere – men også ansvarliggjøre – sin kommunes beslutninger og planer?

Grønt forbruk

Hva skal til for at nordmenn velger gjenbruk, reparasjon og deling fremfor å kjøpe nytt, og hvordan kan vi skape flere arbeidsplasser i sirkulærøkonomien? Visjoner, inspirerende initiativ og politisk debatt.

NATURENS ROLLE KLIMAPOLITIKK – BY OG LAND Å REISE ER Å LEVE GRØNT FORBRUK
12:00

Anne Sverdrup-Thygeson, professor ved NMBU og forfatter av boka Insektenes planet, tar oss med i skog og eng for å oppleve et rikt artsmangfold. Du får vite mer om insektenes økosystemtjenester – alt det nyttige de gjør for oss, og hvorfor vi bør ta vare på dem for framtidens skyld.

Fra en nasjonal interesseorganisasjon med fokus på bærekraft og miljø, Anja Bakken Riise (Framtiden i våre hender), politiker og psykolog Per Espen Stoknes (Miljøpartiet de Grønne), forsker ved Rokkansenteret Hanna Kvamsås – til leder av jordbrukets største interesseorganisasjon Ann Merete Furuberg (Norsk Bonde- og Småbrukarlag).

Hva er klimaeffekten av nordmenns reiser? v/ Holger Schlaupitz, Naturvernforbundet

Å fly eller hvordan det å bidra til klimaendringer ble statusfylt, v/ Kjetil Østli journalist i nettmagasinet Harvest

Hvordan ligger vi an? Statusoppdatering for norsk forbruk v/ Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, og Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet

Hvor vil vi? Visjoner for fremtidens forbruk v/ Lan Marie Nguyen Berg, Byråd for miljø og samferdsel Oslo kommune, Camilla Gramstad, Miljø- og CSR-ansvarlig Virke, og Janne Gillgren, organisasjonsrådgiver i Naturvernforbundet og medlem av lokallaget på Nesodden.

12:30

Christian Steel, generalsekretær i Sabima, tar oss med til arenaen for orrleikene, nemlig myra, og dens viktige karbonlager og mangfold av sjeldne arter.

Hyperloop – ny mulighet for Norge, v/ Joakim Olsson, Rambøll

Hvilket tilbud finnes allerede innen gjenbruk, reparasjon og deling? Eksempler fra etablert næringsliv, og grønne gründere v/ Anders Lennartsson, bærekraftsjef i IKEA,Vigga Svensson, bærekraftsentreprenør og medstifter av VIGGA.us A/S (abonnementsbasert klesutleie), Yngvild Ofstad, Bærekraftsjef i Bergans, og Åsgeir Helland, Tooler, verktøyutleie

13:00

Guri Bugge, prosjekteier for Biogass Oslofjord i Østfold fylkeskommune, forteller mer om hvordan avfallet vårt kan gi opphav til klimajobber.

Fossilfri kollektivtrafikk i 2020, v/ Pernille Aga, Ruter

Politisk debatt: Hvordan kan politikere og næringslivet legge til rette for mer gjenbruk, reparasjon og deling? v/ Knut Arild Hareide, leder KrF, Trine Lise Sundnes, leder i Handel og kontor og Else-May Botten, medlem av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet

13:30

KUNST UNDER KONFERANSEN

Barents (mare incognitum) 2015 videoinstallasjon av HC Gilje

Barents (mare incognitum) 2015 videoinstallasjon av HC Gilje

Barents (mare incognitum) 2015 videoinstallasjon av HC Gilje

En utsikt over Barentshavet mot horisonten som sakte roterer rundt: opp blir ned, øst blir vest. Usynlige grenser og terskler, potensiale for den katastrofe som finnes i havet gjennom stigende havnivå, forsuring, økt temperatur, plastforurensing, risikabel oljevirksomhet og den ekstreme nedgangen i marint biomangfold. Les mer »

 

 

Fossen i grenseland 2017 av Liv-K. Nome

Fossen i grenseland 2017 av Liv-K. Nome

Fossen i grenseland 2017 av Liv-K. Nome

Store deler av våre vassdrag i bynære strøk er forurenset. Filmen er en musikalsk historie fra et nabolags elv i Akershus og en stemme for reint, rennende vann. Støttet av Fritt ord, Nesodden-og Frogn kommune, Nesodden folkeopplysningsråd og Nesodden Kirke. Les mer »

ETTER KONFERANSEN

Rett etter konferansen blir det mulig å være med på Cafe Mono i Pløens gate 4 ved Youngstorget.

Samme kveld anbefaler vi dokumentarfilmen Thank You For The Rain på HUMAN internasjonale filmfestival. Filmen vises på Cinemateket kl. 19, og handler om klimakampen til den kenyanske bonden Kisilu.

SAMLING OM LOKALT MILJØARBEID LØRDAG 10. MARS
Dagen etter Broen til framtiden har Naturvernforbundet og Natur og Ungdom samling som er gratis og åpen for alle. Mer informasjon om «Hvordan redde verden der du bor?»

Detaljer

Dato:
mars 9
Tid
09:00 - 16:00
Hjemmeside:
http://broentilframtiden.com/broen-til-framtiden-2018/#not-set:all

Arrangør

Broen til framtiden
Hjemmeside:
http://broentilframtiden.com/

Sted

Oslo Kongressenter/Oslo Congress Centre
Youngsgate 21
Oslo, 0181
+ Google Map